Segregacja bioodpadów
Wiosna to okres gdy wzrasta ilość bioodpadów w gospodarstwach domowych. Sprawdź zasady jakim należy się kierować podczas segregacji odpadów organicznych.
Bioodpady (także odpady bio, śmieci biodegradowalne) to odpady organiczne powstające w naszych domach z resztek jedzenia lub roślin. Ulegają one naturalnemu procesowi rozkładu (biodegradacji). Wybrane resztki organiczne można wykorzystać do produkcji kompostu, który zwiększa żyzność gleby lub biogazu, z którego można wytworzyć energię.
Jeśli posiadasz przydomowy ogródek możesz stworzyć własny kompostownik i selektywnie zebrać bioodpady to najlepszy sposób, by uzyskać własny materiał do użyźniania gleby, a przy tym zagospodarować odpady, które powstają w naszej kuchni czy ogrodzie.
Korzystając z pojemnika brązowego pamiętaj ważną zasadę: Odpady należy umieszczać w pojemniku luzem, nie wyrzucać w torebkach lub workach foliowych. Nie sprawdzą się także worki biodegradowalne (wyjątkiem są tylko te oznaczone symbolem do kompostowania), fragmenty folii zanieczyszczają frakcję bio uniemożliwiają jej kompostowanie.
CO NALEŻY WYRZUCAĆ:
- Odpady z ogrodów: skoszona trawa, liście, rozdrobnione gałęzie, kwiaty
- fusy po kawie lub herbacie
- korę drzew
- niezaimpregnowane drewno
- resztki jedzenia, pieczywo
- skorupki po jajkach, resztki kuchenne
- słoma, siano i trociny
- zepsute owoce/warzywa i ich przetwory
TU NIE WYRZUCAJ:
- kości, padlina, płynne resztki, odchody zwierząt
- popiół z węgla kamiennego
- środki ochrony roślin
- ziemia, kamienie, drewno impregnowane
- kurzu z odkurzacza
- płyt wiórowych i pilśniowych
- leki, suplementy
- włosy, sierść
Plakat o bioodpadach do pobrania >>