Aktualności

Segregacja bioodpadów

Wiosna to okres gdy wzrasta ilość bioodpadów w gospodarstwach domowych. Sprawdź zasady jakim należy się kierować podczas segregacji  odpadów organicznych. 

Bioodpady (także odpady bio, śmieci biodegradowalne) to odpady organiczne powstające w naszych domach z resztek jedzenia lub roślin. Ulegają one naturalnemu procesowi rozkładu (biodegradacji). Wybrane resztki organiczne można wykorzystać do produkcji kompostu, który zwiększa żyzność gleby lub biogazu, z którego można wytworzyć energię. 

Jeśli posiadasz przydomowy ogródek możesz stworzyć własny  kompostownik i selektywnie zebrać bioodpady to najlepszy sposób, by uzyskać własny materiał do użyźniania gleby, a przy tym zagospodarować odpady, które powstają w naszej kuchni czy ogrodzie.

Korzystając z pojemnika brązowego pamiętaj ważną zasadę:  Odpady należy umieszczać w pojemniku luzem, nie wyrzucać w torebkach lub workach foliowych. Nie sprawdzą się także worki biodegradowalne (wyjątkiem są tylko te oznaczone symbolem do kompostowania), fragmenty folii zanieczyszczają frakcję bio uniemożliwiają jej kompostowanie

 

CO NALEŻY WYRZUCAĆ:

  • Odpady z ogrodów: skoszona trawa, liście, rozdrobnione gałęzie, kwiaty
  • fusy po kawie lub herbacie
  • korę drzew
  • niezaimpregnowane drewno
  • resztki jedzenia, pieczywo
  • skorupki po jajkach, resztki kuchenne
  • słoma, siano i trociny
  • zepsute owoce/warzywa i ich przetwory

 

TU NIE WYRZUCAJ:

  • kości, padlina, płynne resztki, odchody zwierząt
  • popiół z węgla kamiennego
  • środki ochrony roślin
  • ziemia, kamienie, drewno impregnowane
  • kurzu z odkurzacza
  • płyt wiórowych i pilśniowych
  • leki, suplementy
  • włosy, sierść


Plakat o bioodpadach do pobrania >>