Ekologiczny piknik w 5 krokach

01.08.2017 r.

Środek lata sprzyja organizacji pikników z rodziną i przyjaciółmi. Zatroszczmy się nie tylko o smaczne jedzenie i atrakcje, ale również o nasze środowisko.

  1. Organizuj pikniki niedaleko swojego miejsca zamieszkania, tak by zamiast podróżowania samochodem móc pójść pieszo albo pojechać na rowerze.
    Zaoszczędzisz paliwo, a dodatkowo: lepiej poznasz swoją okolicę.
  2. Nie kupuj jednorazowych naczyń i sztućców. Do swojego piknikowego koszyka zapakuj potrzebną ilość naczyń, których używasz w domu.
  3. Jedzenie postaraj się pakować do plastikowych lub szklanych pojemników, zamiast do woreczków foliowych.
  4. Do przyrządzenia posiłków wybierz lokalne, ekologiczne produkty.
  5. Ochrona przed słońcem jest bardzo ważna – wybierając kremy z filtrem zwróć uwagę na ich skład. Wybieraj te produkty, które zawierają najwięcej naturalnych składników.