Ekologiczne grillowanie

02.05.2017 r.

Lato zbliża się wielkimi krokami i tym samym sezon na grillowanie. Jak wykorzystać piękną pogodę i przy okazji nie zaszkodzić środowisku?

Należy pamiętać, że podczas przygotowywania potraw z grilla powstają szkodliwe substancje, takie jak benzopireny – to produkt niecałkowitego spalania, jest obecny między innymi w smole węgloweji dymie papierosowym.

Jeśli panujemy grilla w plenerze podczas zakupów wybierzmy papierowe naczynia zamiast plastikowych.
Do palenia w grillu należy używać wyłącznie węgla drzewnego lub drewna z drzew liściastych, te z drzew iglastych podczas spalania mogą uwalniać szkodliwe substancje.
Najlepiej nie rozpalać grilla z użyciem rozpałki, tym, bardziej parafiny czy ropy. Dzięki temu unikniemy toksycznych substancji lotnych.
Nie należy rozpalać grilla używając kartonów, gazet czy malowanego drewna – palone barwniki wydzielają substancje toksyczne.