Recycling bioodpadów

30.04.2017 r.

Wiosna jest odpowiednim momentem na przeprowadzenie porządków w naszych ogrodach. Co zrobić z odpadami z naszych przydomowych skwerków i jak odpowiednio kompostować bioodpady?

Dzięki kompostowaniu zmniejszamy ilość odpadów trafiających na wysypiska śmieci oraz zyskujemy cenny nawóz.

Co nadaje się na kompost?

  • skoszona trawa
  • kwiaty cięte
  • rozdrobnione gałęzie z przyciętych krzewów lub zeschłe gałęzie z drzew
  • opadłe z drzew i krzaków owoce, niewykorzystane warzywa
  • chwasty bez nasion, liście, kora, trociny
  • popiół drzewny
  • obierki z warzyw, owoców, skorupki z jajek, fusy z kawy i herbaty
  • niezadrukowana rozdrobniona tektura

Co nie nadaje się na kompost?

  • skórki z owoców cytrusowych
  • resztki potraw zawierające dużą ilość tłuszczy
  • chore rośliny lub ich części
  • zadrukowana tektura lub papier
  • materiał nieorganiczny (np. plastik, szkło, środku chemiczne)

Złote zasady kompostowania:

- pamiętaj by warstwa świeżej trawy nie była zbyt gruba, inaczej zablokuje dopływ tlenu i spowoduje gnicie. Przed dodaniem do kompostownika przesusz trawę i układaj ją cienkimi warstwami;

- pamiętaj o rozdrobnieniu odpadów;

- nie ubijaj kompostu;

- pamiętaj o tym, że produkty takie jak liście są ubogie w azot dlatego żeby przyspieszyć rozkład nie zapomnij o ich rozdrobnieniu i wymieszaj z nawozami, zawierającymi azot;