Larwy chrząszcza mącznika – ekolodzy z natury

23.03.2017 r.

Larwy małych chrząszczy, które spotkać możemy w sklepach jako przynęta na ryby mogą okazać świetną pomocą z walką z odpadami – szczególnie procesie biodegradacji polistyrenu.

Larwy mącznika mają wielkość około 30 mm i są głównie hodowane jako pokarm dla gadów i jako przynętę dla wędkarzy. W naturze żywią się zbożem, korą drzew, otrębami, a co pokazały ostatnie badania, trwające na Politechnice Wrocławskiej, są również zjeść styropian.

Projekt Radosława Rutkowskiego, doktoranta na Wydziale Inżynierii Środowiska i Magdaleny Bożek, studentki działająca w Sekcji Biomonitoringu Koła Naukowego Environmental Team ma na celu sprawdzenie w jaki sposób larwy przetwarzają polistyren i czy toksyny po ich strawieniu są szkodliwe dla ludzi.

Możliwe, że larwy okażą się świetnymi pomocnikami w walce z zanieczyszczeniem środowiska i dzięki nim na zawsze pożegnamy się z problemami związanymi z przetwarzaniem i składowaniem polistyrenu.